opkweken planten

Elk najaar, als eigenlijk nog niemand aan de Floraplantjes denkt, zijn wij al weer naarstig op zoek naar mooie planten die ook eind augustus/begin september nog mooi zijn, want dat is een heel moeilijke tijd voor bloeiende buitenplanten. De meeste planten hebben hun hoogtijdagen dan wel gehad. Elk jaar is het dus weer een sport, leuke en mooie planten te vinden. In november gaan we om tafel met een kweker. Die bekijkt onze plantenkeuze ook nog eens en overlegt met ons wat uiteindelijk de beste keuze is. Wij bestellen dan 1.500 stekken die speciaal voor ons opgekweekt worden.

In 2016 hebben wij voor het eerst de wedstrijdpotten geïntroduceerd. Dit werd erg goed ontvangen door onze leden. De reden dat we met wedstrijdpotten begonnen zijn, is dat iedereen zo een gelijke start heeft en we ook gemakkelijker en eerlijker kunnen jureren. Ook is het voor het brengen en halen en het inrichten van de bloementent een stuk praktischer.

Wat ook nog heel belangrijk is, is de potgrond. De potgrond waar de stekken in staan zijn van hoge kwaliteit. We zullen u de technische details daarover besparen, maar het voordeel van die potgrond is dat er geen ziektes in kunnen komen en er genoeg voeding in zit voor de ontwikkeling van de planten, zodat ze rijkelijk kunnen bloeien.

WORKSHOPS

Omdat we in de basis een bloemenvereniging zijn en daar meer mee willen doen, zijn we dit jaar ook gestart met workshops bloemschikken. We streven ernaar 3x per jaar een workshop te geven:

• een voorjaarsworkshop

• een herfstworkshop

• een kerstworkshop

Veel leden en niet-leden deden al mee met de eerste herfst- en kerstworkshops. Het was een zeer ontspannen en gezellige boel in ’t Span te Den Oever.

Bij binnenkomst krijgen de deelnemers een heerlijk bakje koffie of thee met huisgemaakte appeltaart. Tijdens de workshop wordt de inwendige mens uiteraard ook niet vergeten.

Iedereen gaat naar huis met een mooi bloemstuk waar je trots op kunt zijn en dat, dankzij het gebruik van dagverse bloemen, lang blijft staan. Alle benodigdheden zijn voorhanden en worden ingekocht op de veiling in Aalsmeer. Het enige dat de deelnemers mee hoeven te nemen zijn een mesje, een snoeischaar en een draadtangetje.

De kosten voor een workshop zijn € 27,50 Leden van de vereniging betalen € 25. Bij deelname aan alle drie de workshops heb je dus al bijna het lidmaatschapsgeld van € 10 terugverdiend.

Kijk voor de datum van de eerstvolgende workshop in onze agenda, of op Facebook. Opgeven of meer informatie opvragen kan via de pagina contact

FLORA & VISSERIJDAGEN

Door velen uit de regio Wieringen en omstreken wordt er het hele jaar naar uitgekeken: de Flora en Visserijdagen. Door onze vereniging, de Vlootschouwcommissie en alle vrijwilligers wordt het hele jaar keihard gewerkt om alles weer tot in de puntjes te verzorgen voor iedereen die dit feest mee wil maken.

Het feest start op de vrijdagavond en sluit op dinsdagavond. Naast de bewoners van Wieringen zelf trekt het evenement veel oud-inwoners aan die tijdens de Flora en Visserijdagen terugkomen naar hun roots. Daarnaast weten ook veel toeristen ons dorp te vinden. Voor Den Oever een mooie trekpleister, maar ook onze gemeente zetten we zo op de kaart. Het programma is elk jaar uitgebreid en bevat voor ieder wat wils.

In het magazine en op de website van de vlootschouwcommissie kun je het volledige programma bekijken.

magazine

BLOEMENTENT

Met de plannen voor de inrichting van de bloementent beginnen we alweer gelijk nadat de Flora en Visserijdagen zijn afgelopen. We bedenken ieder jaar een nieuw thema, van waaruit we de hele inrichting gaan opbouwen. Elk jaar wordt er dan ook weer volop gezaagd en getimmerd om tot een leuk geheel te komen.

Naast de door de leden opgekweekte planten, met vermelding van de prijswinnaars, is er nog veel meer te zien in de bloementent. Als bloemenvereniging nemen de zelf gestoken bloemstukken een grote plaats in binnen de inrichting. De plannen hiervoor komen meestal nadat we naar een grote beurs voor bloemen en planten zijn geweest. Omdat daar zoveel mooie stands staan kunnen we daar, voor ons haalbare ideeën gebruiken. Sinds 2015 gaan we ook naar de veiling om meerdere soorten bloemen te kopen om mooiere en apartere bloemstukken te creëren.

We bieden de scholen, de kinderdagverblijven en de peuterscholen op Wieringen een lespakket met materialen aan. Dit lespakket sluit altijd aan op het thema van dat jaar kan aangepast worden naar alle leeftijden. De door de kinderen gemaakte werkstukken zijn ook in de bloementent te bezichtigen. Een reden voor veel kinderen, ouders en grootouders om een kijkje in de bloementent te nemen tijdens de Flora en Visserijdagen.

Ook proberen we elk jaar iets extra’s te laten zien in de tent. Zo hebben we foto- en aquarelwedstrijden gehad en in 2016 had de Historische Vereniging een tentoonstelling georganiseerd over het verleden van de vereniging, die in dat jaar 110 jaar bestond.

KERMIS

De vereniging bestaat sinds 1906 en in 1931 vierde de vereniging het 25-jarig bestaan met een kermis. Dit is sindsdien nog altijd een belangrijk onderdeel van het feest. Kermis brengt jong en oud in een dorp bij elkaar. In de laatste jaren is het bezoek aan de kermissen in het algemeen wat afgenomen, door de opkomst van de pretparken en de toename van de mobiliteit in Nederland. Attracties zijn niet meer zo exclusief als in vroeger tijden. In weerwil van deze ontwikkeling doet de kermis in Den Oever het nog altijd prima, doordat de Flora en Visserijdagen veel mensen naar het dorp trekken. Exploitanten staan er graag. De aantrekkingskracht van de haven is duidelijk een versterking van het Florafeest.

Naast de bekende attracties als botsauto’s, de zweef- en de draaimolen, vliegtuigjes, touwtrekken, ballengooien halen we ook elk jaar wisselende grote attracties naar Den Oever. Ook de inwendige mens wordt op de kermis verzorgd door middel van oliebollen, snoep, suikerspin, ijs, patat en kip.

Op de kermis is ook een feesttent te vinden, waar u overdag lekker op het terras kunt zitten of ’s avonds kunt genieten van het diverse muzikale programma. Op de zaterdagochtend van de Flora is er in deze tent een kinderbingo. Kinderen kunnen hier gratis aan deelnemen en de prijzen bestaan uit entreekaartjes voor de kermis.

MARKT

De markt in het centrum van Den Oever is inmiddels ook onlosmakelijk verbonden met de Flora en Visserijdagen. In de afgelopen jaren hebben we geëxperimenteerd met de dag, de openingstijden en de organisatie. Inmiddels is de markt weer, als vanouds, terug op de dinsdag en hebben we de organisatie weer in eigen beheer genomen. (hier vind u de lijst met deelnemers)

We willen een zo groot mogelijke markt, die loopt van de bloementent, door de Zwinstraat, om de molen heen de Hofstraat in, eindigend bij de Zeestraat. Om evengoed te zorgen voor een divers aanbod, vragen we veel standhouders persoonlijk en selecteren we alle standhouders voordat ze geaccepteerd worden. We hebben al veel complimenten gehad over de diversiteit, de grootte hopen we verder uit te bouwen door deze lijn voort te zetten. Uiteindelijk moet iedereen ook op de dinsdag weer naar de Flora en Visserijdagen komen om met een gezellige markt het feest af te sluiten.

Heeft u interesse om met uw kraam op deze markt te staan? Bij downloads vindt u het inschrijfformulier. Nadat wij uw inschrijving hebben ontvangen, wordt deze door ons beoordeeld. Bij een positieve beoordeling ontvangt u van ons zo spoedig als mogelijk de factuur en ons marktreglement. Uw inschrijving is pas definitief als de factuur betaald is.

Sinds 2017 hebben wij ook een samenwerking met het Wieringer Vistival en het vispromotieteam. Wanneer u aan beide markten deelneemt, kunnen wij een korting geven op de standplaats, geef dit aan bij uw inschrijving.

verkoop gladiolen

Tijdens de Flora en Visserijdagen wordt het hele dorp door de bewoners versierd. De gladiool is een bloem die hier veel bij wordt gebruikt. Dat men de gladiool is gaan gebruiken is heel logisch. Deze is in de tijd dat het feest is volop en in vele kleuren verkrijgbaar. Ook bloeit hij uitbundig, is hij lang mooi en niet duur.

Bij ons als bloemenvereniging kunnen inwoners van Den Oever sinds een paar jaar ook gladiolenpakketten bestellen. De bloemen zijn van superkwaliteit, ze komen zo van de kweker af. Via het contactformulier kunt u uw bestelling doorgeven, in de week voor de Flora is de bestelling af te halen in de bloementent.

AGENDA

Ledenvergadering:

Voorjaarsworkshop:

Uitdelen stekjes:

Flora & Visserijdagen: 23 t/m 26 augustus

Bloemenvereniging Flora Den Oever

MENU

Correspondentieadres:

Akkerweg 19-B
Den Oever

Contact

 

magazine

magazine

stekjes
opkweken
uitdelen stekjes
tentoonstelling
kerst workshop
kerst workshop
kerst workshop
najaars workshop

flora en visserijdagen
vis roken
haven
haven
bloementent
bloementent
bloementent
scholenproject
kermis
zweefmolen
kermis
kermis
diverse activiteiten
markt
markt
markt
gladiolenpakket
gladiolen